CIPRIAN MĂCEȘARU - NUMELE MEU ESTE BRYAN RUIZ



Doru Căstăian despre "Numele meu este Bryan Ruiz" în "Viața liberă"

"Poezia lui C.M. izbeşte şi seduce prin felul în care extrage substanţă poetică dintr-un soi de stoarcere atroce a realului, dintr-o abordare, fermă şi exasperată totodată, a tot ceea ce există. Întocmai ca lupul de mare al lui Ungaretti, poetul stă în mijlocul lucrurilor lipsit de iluzii, fără vreo proiecţie spre viitor, pentru că “viitorul e un obicei prost/de care nu putem scăpa/lucrează în noi ca un drog,/se joacă întruna cu minţile noastre”(Prolog). Lipsa de iluzii nu este însă apatie. De fapt, psihicul pe care îl simţim respirând în spatele poemelor lui C.M. este complex într-un mod monstruos, fără a fi prin asta mai puţin credibil. Modelat de experienţe poetice pe care abia le pot ghici (Berrymore? Ginsberg? Plath?), scrisul poetic al lui C.M. nu ne menajează. Aduce mai degrabă cu un ritual laic într-o biserică de carne (burdihanul de crocodil care este viaţa, din care moartea te scoate bucată cu bucată), un ritual purtat în fumul dens al unor mijloace lingvistice şi stilistice tari. Realismul pur este o utopie, realitatea pură şi dură nu este decât un efect de creastă de val, sclipind o secundă, a visului.
/.../
C.M. locuieşte o lume care are toate datele să fie în regulă şi totuşi nu este. Cel puţin pentru el. A fi poet înseamnă a fi tânărul spartan ros de vulpea ascunsă sub haină. Înseamnă a nu fi egal cu lucrurile, înseamnă ecartul sufletesc care te împiedică să exişti pur şi simplu, să te bucuri de filmul de la televizor, de pacea unui cămin, de berea băută pe canapea. Şi poate că fericirea este greu accesibilă tocmai pentru că, în lume, pe lângă bere şi femei frumoase, există şi poezie." 


Mihaela Buruiană, pe blogul "Cărți și călătorii":

"Bryan Ruiz e un fotbalist costarican, iar găselnița aceasta pentru titlul cărții de față face trimitere la evenimentul care a declanșat scrierea volumului: Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.
Ceea ce a pornit ca o joacă de cuvinte s-a transformat într-o colecție de poezii foarte personale, care înregistrează viața de zi cu zi, cu lucruri banale, cum ar fi privitul la televizor, plictiseala, fotbalul, spitalul, banii, călătoriile cu trenul și cu taxiul, ieșitul la terase cu prietenii, dar în toate cotidianul ia valențe poetice și te surprinde cu câte o imagine sau o senzație. Introspecția se combină cu umorul, teama de mediocritate cu autoironia, gesturile comune cu senzualitatea."

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DAN STANCA - MARE AMARĂ

VERA PAVLOVA - LINIA DE RUPTURĂ